De maand oktober is wereldwijd uitgeroepen tot Borstkankermaand. In Limburg loopt er tijdens deze maand een speciale wervingsactie die de naam Limburgse Decollet├ęs draagt.

De maand oktober is wereldwijd uitgeroepen tot Borstkankermaand. In Limburg loopt er tijdens deze maand een speciale wervingsactie die de naam Limburgse Decolletés draagt.

https://limburgsedecolletes.actiekankeronderzoekfondslimburg.nl

Met de opbrengst van Limburgse Decolletés wordt baanbrekend onderzoek in Limburg gefinancierd.
Wetenschappelijk onderzoek dat bijdraagt aan zorg op maat en preventie van kanker met als resultaat geïntegreerde zorg en onderzoek, gericht op de individuele patiënt en zijn omgeving.

Zoals het onderzoek van Maastrichtse onderzoekers naar andere mogelijkheden dan de schildwachtklier-operatie. Na deze operatie houden 8 van de 10 vrouwen klachten. De onderzoekers hebben gekeken of er geen andere, minder invasieve mogelijkheid is.

Daarvoor hebben ze 12 patiënten met borstkanker onderzocht. In een speciale scanner (PET-MRI) bekeken ze de lymfeklieren in de oksel. Het bleek dat de lymfeklieren op deze manier goed in beeld kunnen worden gebracht. Het is dus mogelijk om betrouwbaar te bepalen of er uitzaaiingen zijn van borstkanker, zonder een belastende operatie uit te voeren.

Nu is het nog nodig om een groter onderzoek te doen om de mogelijkheden van deze methode te bekijken. Hierdoor is de belastende operatie in de toekomst waarschijnlijk niet meer nodig.


Het hele artikel lees je hier: https://limburgsedecolletes.actiekankeronderzoekfondslimburg.nl/welke-onderzoeken-steunt-de-actie-limburgse-decollet-s

 

Ga terug