Lage rugpijn wordt vaak verkeerd behandeld.

Lage rugpijn is de grootste oorzaak van invaliditeit in de wereld. Uit een nieuwe studie blijkt dat de pijn vaak verkeerd behandeld wordt.

De kans is erg groot dat je iemand kent die eraan lijdt of dat je er zelf aan lijdt. Want, zo zegt Martin Underwood, iedereen krijgt er ooit in zijn leven wel eens mee te maken.


Voor het overgrote deel van lage rugpijn is geen oorzaak te vinden. De pijn kan een gevolg zijn van bijvoorbeeld te weinig beweging of overgewicht. Maar kan ook voorkomen uit psychologische, economische of sociale factoren of een gevolg zijn van andere pijnklachten. Met andere woorden: zaken waar niet meteen een medische ingreep voor nodig is.


Toch wordt patiënten vaak aangeraden operatieve ingrepen of injecties te ondergaan. Uit het onderzoekt blijkt niet alleen dat de ingrepen weinig verbetering opleveren maar dat ze het probleem zelfs groter kunnen maken. Evenals rusten en minder werken; inactiviteit maakt de klachten erger.


Goede aanpak
Underwood en zijn collega’s trekken dan ook aan de alarmbel: lage rugpijn moet op een goede manier aangepakt worden. “Nutteloze behandelingen worden veel te vaak voorgeschreven voor chronische rugpijn”, zegt Judith Turner, klinisch psycholoog aan de universiteit van Washington. “En behandelingen die wel werken, worden dan weer te weinig gebruikt.”
Wat werkt dan wel? “Actief blijven, cognitieve therapie volgen, goed leren ademhalen en genoeg lichaamsbeweging hebben.” De pijn is een ongemak dat overgaat op natuurlijke wijze, zonder ingreep, en dus moeten patiënten geduld hebben en de pijn laten overgaan terwijl ze actief proberen te blijven.
Fysiotherapeuten spelen een belangrijke rol in het activeren bij lage rugpijn.


Het volledige artikel vind u hier.

Ga terug