Fascia Integrale Therapie (FIT)

Fascia is één groot bindweefsel netwerk in het lichaam dat loopt van het hoofd tot aan de tenen, van huid, spieren, gewrichten, organen, bloedbanen, zenuwweefsel tot in het bot. Deze bindweefselvliezen zorgen ervoor dat alle delen van het lichaam met elkaar verbonden zijn.

Tussen deze vliezen (de fascia) zit een vloeibare gel, die ervoor zorgt dat alles wrijvingsloos en soepel langs elkaar kan lopen.

Het fasciasysteem zorgt dus zowel voor stabiliteit, wrijvingsloos bewegen en veerkracht. Het speelt dus een  belangrijke rol voor de  gezondheid en een soepel lichaam.

De fascia  kan verstoord raken door bijvoorbeeld een blessure, ontsteking, litteken of een operatie. De fascia kan ook vast gaan zitten door de mentale gesteldheid, zoals stress en hormonen. Een fasciaverkleving of een te hoge mate van gespannenheid van de fascia leidt vaak tot pijnklachten en stijfheid.

Bij Fascia Integrale Therapie wordt niet alleen naar de klacht zelf gekeken, maar naar het hele lichaam. Verstoringen van de fascia kunnen van andere plekken in het lichaam komen.

Voor verdere informatie:

 

patiënten en verwijzers: fasciaweb.nl

oefeningen voor patiënten: veerkracht.fit

visie op pijn(vermindering): pijn.fit

F.I.T. internationaal: fasciatherapy.fit